Beeldend werk

"Ik hou van ambachtelijke technieken die vaak tijdrovend zijn: linosnedes, gelaagde schilderijen met diverse materialen en collages. Dat geeft me de ruimte stil te staan bij vragen die ik heb over de essentie van het leven."

Mijn beeldend werk kent twee hoofdvormen: linosnedes en abstracte schilderijen.

Vaak is een woord, gevoel of beeld het vertrekpunt en kies ik intuïtief kleuren en materialen. Gaandeweg wordt iets zichtbaar waar ik op doorga totdat ik denk: zo, dit bedoel ik. Dat kan in één streek gebeuren, maar ik kan er ook maanden of zelfs jaren (bij schilderijen) over doen.

Linosnedes

Ik maak linosnedes, een hoogdruktechniek, en geef daar regelmatig workshops in. Het ambacht fascineert me omdat ik op zoek moet naar wat de essentie is van een venkel, moederliefde of een Marokkaanse tajine. Het vraagt om inspiratie, ontwerpen in spiegelbeeld, vertaling en eindeloos weggutsen waarna het afdrukken telkens weer een verrassing is. Ik heb een voorkeur voor groentes, dieren en bloemen. Mijn GFT-alfabet (waar ik ooit een boekje van maak) vordert gestaag.
De linosnede leent zich uitstekend voor logo’s. Het is een krachtig beeldmerk dat door het ambachtelijke een eigen karakter heeft.

Of ben je geïnteresseerd in een linosnede? Het meeste werk is te koop.

Yt van der Ploeg, eigenaar herberg Het Volle Leven te Appelscha:
“Het logo blijft sterk. Zowel klein op ons visitekaartje als groot op het bord bij de oprijlaan van onze herberg zijn de blozende appeltjes heel herkenbaar.”

Schilderijen

Als schilder gebruik ik gemengde technieken en werk ik met verf, rode aarde, stof, kranteknipsels, Saharazand, hout. Het is dikwijls stoer werk door zijn expressieve textuur en opgebouwde gelaagdheid. Sinds een aantal jaren gebruik ik vaak de schraaptechniek, waarbij ik grote en kleinere paletmessen gebruik waarmee ik verf en aarde direct op het doek breng. Ik heb gevoel voor kleur en compositie, hou ervan dingen te laten ontstaan.
Ook in de schraaptechniek geef ik workshops in mijn eigen atelier. En minstens één keer per jaar exposeer ik. Je kan altijd met me afspreken om in mijn atelier werk te bekijken.

Of ben je geïnteresseerd in een schilderij? Het meeste werk is te koop.