Linoworkshop

Sinds 2000 organiseer ik heel regelmatig een linoworkshop. Bijna maandelijks in mijn atelier aan het Haarlemse Stationsplein. De kracht zit in de eenvoud. Dus iedereen - vooral degenen die zeggen: ‘ik kan niet tekenen en ben niet creatief ‘- komt tot verrassende resultaten.

Als je zelf vier mensen bij elkaar hebt kunnen we gezamenlijk een linoworkshop afspreken. Ook is het mogelijk op een locatie -voor bijvoorbeeld een bedrijfsuitje - te verzorgen. Vraag naar de mogelijkheden via choogveld@planet.nl 

Het is een heerlijke bezigheid. Doordat je je kop erbij moet houden (want weg is wit) is het juist zo ontspannend. Het hele proces leg ik uit. Van ontwerp - let erop dat de afbeelding gespiegeld wordt afgedrukt - tot het overbrengen op het stuk linoleum tot het kiezen wat kleur krijgt en wat je weggust en daardoor wit blijft. Doordat het een hoogdruktechniek is krijgen de delen die je laat staan, uiteindelijk kleur. Zo ben ik zelf ook eindeloos bezig sliertjes weg te gutsen; ik prevel ‘wit is weg’. Werkendeweg kun je nog aanpassen en als na een proefdruk blijkt, dat je nog meer weg wilt gutsen, kan dat prima.

Met een drukpers en speciale drukinkt (Blockprint) en de uiteindelijke papierkeuze komt het magische moment van afdrukken. Japans, vezelrijk papier leent zich prima. Ook heb ik oeroude, vergeelde almanakken waarop je kunt afdrukken. Het is zelfs mogelijk te drukken op een tijdschrift, stof, muur of schilderij.

Kleur doet altijd veel. Kleuren mengen geeft meer diepte. Experimenteren is als toveren. Soms blijkt zwart (vermengd met Pruisisch blauw) juist een prachtig grafische prent op te leveren. De verrassing zit hem in dat je niet precies kunt voorspellen hoe de afdruk eruit komt te zien.
Neem contact met mij op voor de eerstvolgende datum.

Claudia Hoogveld

kunstenaar en schrijver